dinsdag 14 december 2010

Varkens en sluipende rechtsorde

In het Tijdschrift voor Orthopedagogiek verschijnt in februari een artikel van Henk Batelaan, Cees Grol & Josef Sennekool getiteld 'Orde in passend onderwijs? -
Een analyse van de betekenis van het begrip ‘Bruikbare Rechtsorde’ voor het ontstaansproces van ‘Passend Onderwijs’.
Zij stellen:

"Men kan zich de vraag stellen of deregulering voor minder overheidscontrole zorgt of dat het slechts een schijnbeweging is waar de burger wat meer vrijheid krijgt maar zich gecontroleerd weet door de overheid: het toezicht is, vrijwel aan het zicht onttrokken, wel degelijk aanwezig. En de burger dient zich te gedragen zoals van hem verwacht wordt. Oftewel, de overheid heeft passend onderwijs geïntroduceerd; van de besturen wordt nu verwacht dat zij gaan overleggen hoe zij hun zorgplicht voor de uitvoering van dit beleid gestalte gaan geven."
En vreemd, maar vandaag las ik een artikel in de Volkskrant dat daar een uiterst boeiend beeld van schetst 'De geluksmachine: De 'inspectievakantie' - De roep om toezicht is overal'.
De Volkskrant, 14 december, p. 4

"John van Paassen schampert achter zijn batterij computers voor de varkensadministratie. Elke week moet hij invoeren hoeveel dieren hij heeft. Eigenlijk elke dag, maar dat verdomt hij. 'Die beloofde lastenverlichting is vooral een lastenverschuiving'. Vroeger kwamen ze in het jaar van vier instanties langs voor controle, de AID, het waterschap, de provincie en de gemeente. Nu komen ze alleen nog voor steekproeven, om te zien of John de boel niet flest. Het betekent: hou alles zelf maar bij. Je mestboekhouding, de ziektes, de aantallen dieren, de vrachtbrieven naar de slachterij, het zaai- en pootgoed. Straks is er geen controle meer, alleen nog zelfcontrole. 'Die hele verantwoordelijkheid komt op ons bordje neer.'

Het lijkt een briljante zet van de overheid. Het verzoenen van het ogenschijnlijk onverzoenbare. In het regeerakkoord staat de trotse aankondiging dat er per 1 januari een 'inspectievakantie' voor bedrijven aankomt. 'Bij deugdelijke zelfregulering', staat erbij, zal er minder worden gecontroleerd. Een kleinere overheid, maar niet minder greep op de zaken. De droom van elke minister. En een kostenverschuiving, aangezien John van Paassen zijn zelfcontrole ook zelf betaalt. "

En
"Eén ding kom je niet tegen in het regeerakkoord. Een helder oordeel wat er voortaan niet meer wordt gesurveilleerd en gecontroleerd. Premier Rutte zou eens moeten uitleggen waar de staat geen verantwoordelijkheid meer neemt. Ook als er een café in brand vliegt, of als de treinen na een nachtvorst niet meer verder willen, als er een besmettelijke ziekte uitbreekt, of als er een bank failliet gaat. Zolang dat niet gebeurt, draait die geluksmachine overuren. Laatste nieuws: er moet meer controle komen op werknemers van kinderdagverblijven."

1 opmerking:

cees grol zei

En zo verwordt de humane zorgplicht tot een institutionele zorgplaag
Cees