maandag 23 augustus 2010

Koos Terpstra: ‘We zijn de greep op ons eigen bestaan kwijt’ -VI-

‘Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf van Amsterdam heeft drie directeuren. Alle drie verdienen ze meer dan de Balkenendenorm. Dat zijn dezelfde mongolen, want een ander woord wil ik hier niet gebruiken, die tegen de chauffeurs hebben gezegd: als jullie de dienstregeling niet halen, moeten jullie hier en daar een halte overslaan. Want ze rekenen erop dat ze niet worden beoordeeld op hun werk, maar op de dienstregeling. Dus rijdt de bus de halte voorbij waar mensen staan te wachten in de regen.
‘Wat me eraan herinnert dat diezelfde directie destijds bij de introductie van nieuwe pontjes over het IJ de belofte niet kon waarmaken dat de boten elke vijf minuten zouden varen. Men vond een briljante oplossing. Jarenlang heeft bij de pont een klok gehangen – en ik lieg niet – die zes minuten deed over elke vijf minuten.
‘Ik vind het bedrag van die Balkenendenorm niet eens zo hoog, maar we hadden afgesproken dat in de ambtelijke dienst niemand meer krijgt dan wat Balkenende verdient. Toch strijkt de leiding van tram en bus meer op dan Balkenende. En dat geldt niet voor één directeur, maar voor drie directeuren. Wat moeten gewone mensen nog geloven?’

Geen opmerkingen: