donderdag 12 augustus 2010

Jullie ontkomen er niet aan

Omdat ik na zo lange tijd stilte weer energiek begonnen ben ontkomen jullie er niet aan dat ik eerst eens het 'gespaarde' weg ga werken. En ga dit ook nog 'terug in de tijd' doen ook. Je bent gewaarschuwd.
In de Volkskrant van 8 mei, p. 6, een stukje van Malou van Hintum over de opvattingen van Felix Steemers die op 11 mei aan de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn proefschrift 'Blijvende inzetbaarheid in langere loopbanen' verdedigde.
Ik zal er een en ander uit citeren:"Ervaring als een optelsom van gewerkte jaren is onbelangrijk"
"Steemers rekent ook af met de mythe dat opleidingen en trainingen de inzetbaarheid van werknemers vergroten. Waar trainingen vooral toe leiden, zegt hij, is overwaardering van de eigen competenties en een hoger salaris. Ze belonen de inzetbaarheid van het verleden, maar leveren geen bijdrage aan die van de toekomst."
"Wat er wél toe doet, is wat Steemers ‘cognitieve flexibiliteit’ noemt: de houding van werknemers tegenover veranderende taken en situaties. Werknemers die leergierig zijn en reflecteren op hun eigen manier van werken en denken, zullen gemakkelijker nieuwe inzichten, kennis en vaardigheden opdoen dan mensen die werken op de automatische piloot. Ook dat heeft met leeftijd niet zo veel te maken – al zal het voor velen waarschijnlijk schrikken zijn dat werknemers volgens Steemers’ onderzoek al vanaf 35 jaar minder goed inzetbaar zijn. Dan heb je nog zeker dertig jaar te gaan!"

Geen opmerkingen: